Syrah är den vanligaste röda druvan i norra Rhône och kallas även för Shiraz, framförallt utanför Europa.
Somliga hävdar att druvan ursprungligen kommer från Persien och därmed har fått sitt namn från staden Shiraz. Andra säger att den kommit från Egypten via Sicilien till Rhône.
Det mest troliga är dock att den har sitt ursprung i just Rhône och har utvecklats ur en druva som fanns där tidigare. Den kom till Australien under tidigt 1800-tal där den senare kom att kallas Shiraz. Myten om det persiska ursprunget har därför troligtvis tillkommit i efterhand.
Syrah är mycket lagringstålig och finare viner kan lagras och utvecklas i decennier. vill man få ut så mycket som möjligt av syrahdruvan kan det vara bra att ha en lagringstid på cirka tio år. I Australien och Kalifornien blandas Syrah ofta med Cabernet sauvignon.
Samtidigt som Syrah används för att producera många genomsnittliga viner det kan producera några av världens finaste, djupaste och mörkaste rött med intensiv smak och utmärkt livslängd.
Passar med mat:
Kött som till exempel biff, nötkött, vilt och olika typer av grytor.
Distrikt:
Syrah utmärker sig i Kalifornien, i Australien, och i Frankrikes Rhônedalen. Shiraz är också druvan i Grange som betraktas som Australiens bästa och mest berömda rödvin.
Typiska smaker:
Unga viner har ofta ovanligt mycket doft för att vara ett rödvin. Den kan sägas bestå av nejlikor, violer, exotiska blommor och örtkryddor. Rök är en annan beskrivning som förekommer ibland, särskilt från Rhônedistriktet Côte-Rôtie. När vinerna mognat får de snarare en smak av vilt, läder, choklad och tobak.
I Australien är vinerna kraftiga men har mjukare smaker. De har ofta toner av sötlakrtis och bränt gummi samt mer frukt såsom körsbär och svarta vinbär.
I Sydafrika förekommer både fransk stil och australisk stil på syrahvinerna. Ofta stavas de också efter karaktären: ”Syrah” om vinet är i fransk stil och ”Shiraz” om vinet är av australisk stil.