Den röda druvan Sangiovese är vanlig i italienska viner och namnet betyder ”Jupiters blod”. Sangiovese kan förekomma som ensam druva i ett vin, men vanligast är att man blandar den med andra, ibland vita druvor.
Enkla sangioveseviner bör drickas inom ett par år, men är det finare viner, som till exempel Chianti och Brunello di Montalcino är det bättre om de lagras ett tag. Gärna uppemot 15-20 år.
Passar med mat:
Gärna italienska och andra medelhavsinspirerade rätter.
Distrikt:
Sangiovese kommer ursprungligen från Toscana eller den intilliggande regionen Emilia-Romagna.
Den röda druvan är den mest planterade i Italien och finns i många varianter. De bästa vinerna odlas i regionen Chianti och i övriga Europa förekommer Sangiovese i stort sett bara i Rumänien. Viktiga odlingsområden utanför Europa är Kalifornien, Australien, Argentina och Chile. Druvan planteras dock allt mer på andra ställen.
Typiska smaker:
Sangoviese är medelfyllig med rik fruktighet och bra syra. Ofta med smaker som färska bär och plommon. Druvan doftar kryddor och körsbär och bittra körsbärskärnor i slutet. Andra beskrivningar brukar vara viol, tomat, örter och te.