Merlot

Rödvin - MerlotMerlot är den vanligaste druvan i bordeauxviner och dominerar i bordeauxdistrikten Pomerol och Saint-Émilion. Rödvinet är lätt att dricka och dess mjukhet har gjort att det är ett vin som man ofta börjar med som ovan rödvinsdrickare.

Viner gjorda på Merlot är ofta lagringståliga och bra årgångar kan behöva 10-20 år för att utvecklas. Den kan behålla sin spänst i ytterligare några decennier och i blandningar med Cabernet Sauvignon får den ytterligare lagringskapacitet.

Passar med mat:

Vilken som helst

Distrikt:

Odlas framförallt i Bordeaux, men även i Languedoc-Roussillon, norra Italien och Toscana, samt i Rumänien. Utanför Europa är den vanlig i Kalifornien, Chile, Sydafrika och Australien.

Typiska smaker:

Merlot har en mycket varierad smak. Den kan vara sträv som Cabernet Sauvignon eller len som Pinot Noir. Ofta är den något mjukare i smaken än Cabernet Sauvignon men i övrigt har de stora likheter med varann. Merlot används ofta just i blandningar med den druvan.

Fruktaromer som brukar förknippas med Merlot är svarta vinbär, hallon, jordgubbar och körsbär. I Bordeaux kan den även vara kryddig med kanel-, korint-, tryffel-, tobak- och lakritssmaker.