Cabernet Sauvignon

Cabernet sauvignon är den mest spridda röda druvan när man talar om vinframställning. I Bordeaux blandas den ofta med druvor som Merlot, Cabernet franc, Petit verdot och Malbec och i Nord- och Sydamerika med Syrah.

Cabernet Sauvignon benämns ofta som en av världens bästa sorter. Rödvinerna gjorda på Cabernet sauvignon har sträv smak, djup färg och stor lagringskapacitet.

Passar med mat:

Bäst med enkelt preparerat rött kött.

Cabernet Sauvignon / Rödvin

Distrikt:

Druvan är vanlig i Frankrike och då framförallt Bordeaux. Eftersom druvan är mycket lättodlad och omtyckt finns den i nästan alla vinländer. Det är bland de finaste röda i Australien, Kalifornien och Chile och även vanlig i Argentina, Bulgarien, Languedoc-Roussillon, Rumänien och Sydafrika.

Typiska smaker:

Cabernet sauvignon är en liten druva med tjockt skal och den mest framträdande doften är svarta vinbär.  I unga viner ger den en ton som kan beskrivas med mörka körsbär och plommon medan de mogna vinerna brukar ge en ton av cederträ i doften.
En annan beskrivning på Cabernet sauvignonvinet kan vara grön paprika. Det är ofta beskrivningen på viner från kallare områden där druvan inte uppnår så hög mognadsgrad. Ett exempel är Loiredalen i Frankrike, där druvans smak har stora likheter med druvan cabernet franc.
Vaniljtoner kommer inte från frukt utan från den ekbehandling som vinet vanligen genomgår.