Pinot Noir är en av de ädlaste röda druvorna. Den anses vara mycket svårodlad och blandas sällan med andra druvor. Druvan ger dessutom lätt mutationer, vilket innebär att ett antal kloner existerar. Rätt hanterad ger den dock några av de bästa vinerna i världen, som till exempel Romanée-Conti.
Pinot Noir har blivit något av en trenddruva i vinvärlden, bland annat på grund utav att den har en framträdande roll i den amerikanska filmen Sideways från 2004.
Passar med mat:
Som till exempel grillad lax, kyckling och lammkött.
Distrikt:
Framförallt i Bourgogne i Frankrike. Frankrike har överhuvudtaget de största Pinot Noir-odlingarna i världen och förutom i Bourgogne, är den en av tre huvuddruvor i Champagne, den enda röda druva man gör vin på i Alsace samt finns på flera småorter. USA har näst störst odlingar, framförallt i norra Kalifonien och kustnära områden medan Tyskland har de tredje största odlingarna. Pinot Noir är den vanligaste druvan i tyska rödviner. Stora odlingar finns även i Österrike, Australien, Chile och Nya Zeeland.
Typiska smaker:
Pinot Noir skiljer sig mycket från Cabernet Sauvignon eftersom vinerna snarare blir ljusa i färgen, har låg strävhet och ofta en syrlighet i smaken. Karaktären varierar mycket med klimatet men har en mycket fruktig arom. Lättare viner har arom av jordgubbar, hallon eller smultron medan kraftigare viner har aromer av körsbär. De kan ha inslag av teblad, fuktig jord eller läder och druvor odlade i varmt klimat kan ha aromer av björnbär med dragning åt syltighet.